Categories

Peștele

  • face parte din grupul organismelor (paraphyletic) care face parte regnul animalelor craniate acvatice, purtătoare de branhii și sunt lipsite de membre digitale, deci putem spune că este un animal vertebrat, craniat, ce trăiește în mediul acvatic, respirând O2 dizolvat în H2O.
  • știința care se ocupă de studiul peștilor se numește ichtiologie. Cei mai multi pești sunt ființe ectoterme (“sânge rece”), permițând ca temperatura corpului să varieze în funcție de mediul ambiant.
  • peștii (general vorbind, nu cei de ‘acvaristica’ care au fost adaptate) îi întâlnim în aproape toate mediile acvatice, începând de la izvoarele din munți până în adâncimi abisale și chiar pe fundul oceanelor. Luând în calcul faptul că există cca. 35.000 de specii, peștii reprezintă diversitatea cea mai mare, mai mare decât orice alt grup de vertebrate.
  • sunt o resursă bogată de vitamine de tip Omega 3 și este consumat sub forma de hrana prelucrată sau in unele țări chiar și în forma crudă. In functie de “natura” lor, pestii sunt clasificați ca fiind comerciali (pescuitul oceanic),  agrement (pescuitul sportiv), sălbatic (crescuți in cuști – acvacultură), companie (acvaristică). Peștii au avut un rol important de-a lungul timpului, servind ca zeităti, simboluri religioase, precum și în calitate de subiecți de artă, cărți și filme.
  • primele organisme care pot fi clasificate ca “pești” au aparut în perioada Cambriană, perioadă în care le-a lipsit coloana vertebrală cunoscută în ziua de azi dar aveau un început de “coloana”, lucru care le-a permis să fie mai agili decât omologii lor nevertebrate. Coloana vertebrală a evoluat prin perioada Paleozoică, tot atunci dezvoltându-se armura externă, care i-au protejat de prădători. Ca și dezvoltare majoră s-a petrecut în perioada Siluriană, când au apărut primii pești cu fălci și dinți

Pestii de acvariu

  • sunt in general exotici, care au fost adaptați la condițiile de viață într-un mediu artificial numit acvariu. De asemenea ei pot fi reproduși în acvariu de crescătorii amatori. Sunt în general pești de talie mică cu un colorit viu sau au forme curioase, și provin din mările calde tropicale.